Danskerne vil energioptimere: Vi får større fokus på klima og økonomi, når vi ejer vores bolig
De danske boligejere er motiverede for energioptimering. Det viser en YouGov-undersøgelse for danbolig. Boligejerne er i højere grad opmærksomme på energioptimering, end beboere i lejeboliger er – og de har større fokus på energi og klima, end lejeboligbeboerne har.
De danske boligejere er motiverede for energioptimering. Det viser en YouGov-undersøgelse for danbolig. Boligejerne er i højere grad opmærksomme på energioptimering, end beboere i lejeboliger er – og de har større fokus på energi og klima, end lejeboligbeboerne har.
Med finansloven for 2025 kan boligejerne igen få håndværkerfradrag for energiforbedringer som efterisolering og udskiftning af vinduer. Det kan sætte ekstra skub i danskernes lyst til at gøre deres hjem grønnere og billigere i drift.
De nye EU-krav om energieffektivitet betyder, at energiforbruget i boliger skal sænkes med gennemsnitligt 16 procent i 2030 og 20-22 procent i 2035.
Klimaet på dagsordenen i ejerboligen
Miljøbevidstheden er særligt stærk blandt de danske boligejere, fortæller administrerende direktør i danbolig Per Bie. Ifølge undersøgelsen er 27 procent af boligejerne opmærksomme på at skrue ned for boligens energiforbrug af hensyn til miljøet, mens det samme tal blandt beboerne i lejeboliger kun er 13 procent.
»Boligejerne kommer til at drive energiforbedringerne over hele landet. Når vi ser, hvordan ejerskab påvirker motivationen, er det tydeligt, at boligerne bliver en vigtig arena for klimaindsatsen. Der er naturligvis også en økonomisk gevinst, der kan mærkes på både energiregningen og boligens fremtidige værdi,« siger Per Bie.
Særligt i Region Sjælland går husejerne med konkrete planer om at energirenovere, viser YouGov-undersøgelsen for danbolig.
Finans Danmark: Der skal tempo på energiforbedringerne
Finans Danmark peger på, at energiforbedringer i de enkelte boliger og adgang til fjernvarme og installation af varmepumper får en afgørende betydning for, om Danmark kan overholde EU's bygningsdirektiv: Overholdelse af nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse
Økonomien er en stærk motivationsfaktor
For mange er det dog de stigende energipriser, der for alvor har sat energirenovering på dagsordenen. YouGov-undersøgelsen for danbolig viser, at 42 procent af boligejerne fortæller, at de af økonomiske hensyn går op i, om boligen er energivenlig. Her halter lejeboligerne bagefter med blot 20 procent.
»Der er et klart incitament for energiforbedringer, når man ejer sin egen bolig. I mange tilfælde tjener energirenovering jo også sig selv hjem på forbruget – og vi ser desuden tydelig forskel i boligens værdi, når boligen skal handles. Huse med de bedste energimærker handles til betydeligt over gennemsnitsprisen, mens huse med de laveste energimærker ligger under gennemsnittet. Der er mange gode grunde til at prioritere energiforbedringerne,« siger Per Bie.
Nyt håndværkerfradrag baner vejen for grønne energiforbedringer
Med finansloven 2025 kan endnu flere danskere få økonomisk hjælp til at komme i gang med grønne energiforbedringer i både boligen og sommerhuset. Fra 1. januar 2025 kan boligejerne trække op til 8.600 kroner af håndværkernes løn fra i skat, når de laver grønne renoveringer i boligen eller sommerhuset – både energibesparende forbedringer, energiforsyning og klimasikring.
»Vi ser en stigende interesse fra boligejere, der ønsker at gøre deres hjem mere energivenligt. Med de økonomiske incitamenter fra finansloven håber vi, at endnu flere vil tage skridtet og bidrage til både deres egen og klimaets fremtid,« siger Per Bie.
Håndværkerfradraget, der dækker arbejdslønnen ved energibesparende renoveringer, er genindført med fokus på blandt andet:
- Efterisolering af vægge, lofter og gulve
- Udskiftning eller renovering af vinduer med lavenergiglas
- Installation af energivenlige varmeløsninger som varmepumper
Se din landsdel: Så meget kan du øge husets værdi med energiforbedringer
YouGov-undersøgelsen for danbolig peger på særlige grupper, der er ekstra tilbøjelige til at gribe værktøjerne eller ringe til håndværkeren:
Unge familier er den mest motiverede gruppe, hvor 38 procent planlægger renoveringer for at spare på udgifterne.
Helårsbeboere i sommerhuse topper listen, idet 47 procent ser økonomisk potentiale i energiforbedringer.
Region Sjælland udmærker sig som den mest klimabevidste landsdel – her har 10 procent af husejerne planer om at energioptimere på grund af klimaaftrykket.