Andelsboligens pris
Prisen for en andelsbolig består af flere elementer. Der er selve andelsværdien, som er en beregning af den aktuelle boligs andel af foreningens formue. Det er således hele foreningens samlede værdi, der fordeles efter fordelingstal på den enkelte bolig. Der er forskellige vurderingsprincipper for hovedejendommen, hvilket fremgår af foreningens dokumenter. Derfor er der også en maximalpris på en andelsbolig, da det er den samlede ejendomsværdi, der er fordelt på lejlighederne.
Udover andelsværdien består prisen for andelsboligen af værdien af forbedringer. Når der laves forbedringer i en andelsbolig, f.eks. nyt køkken, så lægges den værdi oveni købesummen. Alle forbedringer mister dog værdi over tid, hvorfor værdien afskrives efter en aftalt metode. Der er forskel på, hvor hurtigt og hvor meget der afskrives. Et køkken afskrives f.eks. over en længere periode end en vaskemaskine, idet køkkenet har en længere levetid end en vaskemaskine. Der er forskellige afskrivningsprincipper, og det er foreningen, der beslutter, hvilken afskrivningspraksis man har i pågældende forening.
Derudover kan prisen også omfatte særligt tilpasset inventar. Særligt tilpasset inventar kan du som køber blive pålagt at købe til den vurderede pris, uanset om du ønsker at beholde det efter din indflytning eller ej. Særligt tilpasset inventar kan være et væg til væg tæppe, et indbygget skab eller andre installationer tilpasset og opsat i denne bolig.
Da der kan være stor forskel på, hvor meget der passes på tingene, kan der også være fradrag. Der kan eksempelvis gives fradrag grundet slitage, mistet funktionalitet eller lignende. Der kan derimod ikke gives fradrag på grund af smag.
Andelsprisen består derfor af andelsværdien tillagt værdien af forbedringer og tilpasset inventar, fratrukket fradrag.
Købesummen kan derudover forhøjes med værdien af inventar, som du ikke er pålagt at købe, men som sælger tilbyder dig at købe. Hvis du ønsker at overtage effekterne, forhøjes købesummen med maximalt den vurderingspris, der er sat for pågældende effekt.
Det bør fremgå af vedtægterne, om det er bestyrelsen eller en vurderingsmand, der værdiansætter forbedringerne, idet det er op til den enkelte forening at bestemme.