Par til møde med mægler

Skødet

Et skøde er det dokument, som viser, hvem der retmæssigt ejer en bolig. Du kan i artiklen her følge processen - fra udarbejdelse til tinglysning af skøde.

Hvordan foregår processen med skødet?

1. Udarbejdelse af skødet

Det aftales i købsaftalen, hvem der har ansvaret for at udarbejde skødet – typisk købers rådgiver eller sælgers ejendomsmægler. Den ansvarlige part udarbejder et udkast og sender det til modparten for godkendelse. Begge parter har dermed mulighed for at kontrollere, at oplysningerne er korrekte.

2. Digital underskrift

Når begge parter er enige om indholdet, underskrives skødet digitalt med MitID. Hvis en part har givet fuldmagt, kan en rådgiver eller anden repræsentant underskrive på deres vegne.

3. Tinglysning

Efter underskrift bliver skødet anmeldt til tinglysning. I denne forbindelse betales en tinglysningsafgift til staten. Når skødet er tinglyst, bliver køber officielt registreret som ejer af ejendommen.

Det tinglyste skøde kan i første omgang indeholde anmærkninger, f.eks. om sælgers eksisterende lån, som endnu ikke er aflyst.

4. Frigivelse af købesummen

Herefter anmeldes skødet til tinglysning, og der indbetales tinglysningsafgift til staten. Skødet vil derefter være tinglyst – typisk med anmærkninger om sælgers lån.

Når skødet er tinglyst, og eventuelle anmærkninger er håndteret (f.eks. ved aflysning af sælgers lån og tinglysning af købers nye lån), kan købesummen frigives til sælger. Dette sker dog tidligst på overtagelsesdagen.

Når købesummen er deponeret, og skødet er tinglyst uden anmærkninger, kan pengene frigives til sælger. Du kan læse mere om, hvordan deponering og frigivelse indgår i det samlede overtagelsesforløb, og hvad du som sælger skal være opmærksom på.

Hvad skal du være opmærksom på?

Selvom skødet dokumenterer ejerskabet, er det vigtigt at forstå, at det ikke kontrollerer:

  • Om alle vilkår i købsaftalen er opfyldt
  • Hvilke gældsforpligtelser eller byrder køber overtager
  • Om der er fejl eller mangler ved ejendommen

Derfor bør køber sikre sig, at alle forhold i købsaftalen er afklaret, inden skødet tinglyses.

danbolig anbefaler, at du overlader arbejdet til en professionel rådgiver, hvorved ansvaret også overgår til den professionelle, som er dækket af en ansvarsforsikring.

Har du spørgsmål eller vil du vide mere?

Med mere end 140 butikker er der altid en lokal mægler, som står klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

Kender du værdien af din egen bolig?

Inden du træffer den endelige beslutning om at sætte din bolig til salg, vil du måske gerne vide, hvad du kan få for din bolig. Med BoligSkøn får du et statistisk beregnet skøn af din boligs værdi på et øjeblik ved at svare på 5 spørgsmål om boligens stand.