Fra underskrevet købsaftale til nøgleoverdragelse

På dette tidspunkt i bolighandlen kan begejstringen for købers underskrift af købsaftalen blive afløst af en lang række spørgsmål. Men som sælger hos danbolig er der ingen grund til bekymring. Vi holder fast i den tætte og løbende dialog, som vi har haft indtil nu, og holder dig informeret om hele processen, og hvad du som sælger skal være opmærksom på.

Vi ved også, at man som sælger nogle gange gerne vil have kendskab til processen, før man står i den. Og derfor giver vi dig her på siden et indblik i de vigtigste ting i den sidste fase, der handler om selve overdragelse af nøglerne samt modtagelse af købssummen.

Er købsaftalen bindende?

En underskrevet købsaftale er første skridt mod en endelig bolighandel. Aftalen indeholder vigtige oplysninger som pris, overtagelsesdato og underskrifter fra både køber og sælger.

Når købsaftalen er underskrevet af begge parter, er der nogle frister, du bør kende til. Disse fremgår alle af købsaftalen, men de tre mest almindelige er fortrydelsesfristen samt frist for forbehold fra hhv. bank og advokat/rådgiver:

  • Fortrydelsesret: Køber kan fortryde inden for 6 hverdage mod betaling af 1 % af købesummen. Det fremgår af købsaftalen, om handlen er omfattet af fortrydelsesret samt de gældende vilkår.
  • Bankforbehold: Køber kan trække sig, hvis banken ikke godkender lånet. Fristen er typisk 5-10 hverdage.
  • Advokatforbehold: Købers rådgiver kan komme med indsigelser inden for 3-5 dage. Indsigelser kan være meget forskellige, men det kan være særlige betingelser til handlen som forlængelse af betalingsfristen eller yderligere undersøgelser af boligen af en byggesagkyndig. Hvis du som sælger ikke kan acceptere ændringerne, kan køber trække sig uden at betale godtgørelsen på 1 % af købesummen.

Klargøring af boligen til overdragelse

Når overtagelsesdatoen nærmer sig, aftaler du og ejendomsmægleren tidspunktet for nøgleoverdragelsen – ofte kl. 12.00 på dagen. Hos danbolig er vi selvfølgelig med hele vejen fra start til slut.

Som sælger er det dit ansvar at:

  • Vedligeholde boligen frem til overtagelsen og at sørge for at klargøre den til de nye ejere.
  • Rydde alle personlige ejendele (inkl. skur, kælder og loft)
  • Gøre boligen præsentabel (fx støvsuge og tørre overflader af). Det forventes ikke, at boligen er skinnende ren, men du kan sørge for, at boligen fremstår indbydende over for køber.
  • Et personligt touch – som tips til nabolaget eller et menukort til din yndlings-takeaway – kan give en god afslutning på salget.

Vi i danbolig tilbyder at deltage på overdragelsesdagen sammen med dig og køber for at bidrage til, at handlen afsluttes på en god måde, og at eventuelle uklarheder håndteres med det samme.

På overdragelsesdagen aflæses forbrugsmålere, som ikke aflæses automatisk. Disse tal bruges i refusionsopgørelsen, som normalt udarbejdes inden for 30 dage efter overtagelsen. Ejendomsmægleren ved, om posterne skal medtages på denne for den enkelte bolig.

Udbetaling af købssum

I de fleste handler stiller købers bank en bankgaranti, som sikrer, at købesummen (minus udbetalingen) deponeres i din bank senest på overtagelsesdagen.

Frigivelse af købesummen sker, når:

  1. Skødet er tinglyst uden anmærkninger.
  2. Eventuelle panthæftelser er aflyst
  3. Alle dokumenter er i orden

Din bank sørger for aflysning af panthæftelser og frigiver pengene, så snart skødet er anmærkningsfrit – dog tidligst på overtagelsesdagen.

I praksis foreligger refusionsopgørelsen sjældent på overtagelsesdagen, men når den er blevet udarbejdet – som regel inden for 30 dage efter overtagelsesdagen – og refusionssaldo er blevet fordelt, kan handlen anses for afsluttet.