

Efter køb
Når du har fundet drømmeboligen og underskrevet købsaftalen, går boligkøbet ind i sin afsluttende fase. Tiden efter underskrivelsen er fyldt med praktiske trin, juridiske formaliteter og spændende forberedelser til dit nye hjem. Her får du en komplet guide til, hvad der sker efter boligkøbet – og hvordan du bedst navigerer i processen.
Fra underskrift til overtagelse – hvad sker der?
Efter købsaftalen er underskrevet, går der typisk noget tid, før du står med nøglerne i hånden. I denne periode foregår der en række vigtige trin, som sikrer, at handlen bliver korrekt gennemført. Mange af disse trin foregår bag kulisserne, men det er vigtigt, at du som køber har et overblik. Kontakt din lokale ejendomsmægler, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere.
Udformning og underskrivelse af købsaftalen
Købsaftalen er den juridiske aftale mellem dig og sælger. Den indeholder alle væsentlige oplysninger om handlen – pris, overtagelsesdato, vilkår og underskrifter. Ejendomsmægleren udarbejder købsaftalen og sender den til dig og din rådgiver. Når du har underskrevet og returneret den, indhenter mægleren sælgers underskrift. Først derefter starter fristen for din fortrydelsesret og eventuelle forbehold.

Digital adgang til alle dokumenter
Der er mange dokumenter i spil, når du køber bolig – men bare rolig, vi har gjort det nemt for dig. I vores digitale kundeunivers Min danbolig kan du finde alt samlet ét sted. Her kan du følge med i processen og finde de dokumenter, du har brug for.
Betaling af købesum
Som køber af en bolig skal du i langt de fleste bolighandler betale købesummen kontant til sælger. Købesummen betales typisk i to dele. Første del – udbetalingen – deponeres hos ejendomsmægleren. Anden del kan enten betales kontant eller sikres via en bankgaranti. Din bank hjælper dig med at stille garantien, og købesummen frigives først til sælger på overtagelsesdagen
Tinglysning af skøde
Skødet er det dokument, der formelt bekræfter, at du ejer din nye bolig. Det indeholder de vigtigste oplysninger om handlen – som ejendommens adresse, købesum, servitutter og eventuelle pantehæftelser. Når skødet er klar, underskriver du det digitalt via Det Digitale Tinglysningssystem, og det bliver derefter registreret i den digitale tingbog. Det er helt normalt, at skødet i første omgang bliver tinglyst med såkaldte anmærkninger – typisk fordi sælgers lån endnu ikke er aflyst. Det sørger sælgers bank for at få fjernet. I de fleste tilfælde får du besked via din rådgiver, når skødet er endelig indført.
Få styr på dine forsikringer
Det er en god idé at få overblik over dine forsikringer i god tid. En ejerskifteforsikring kan fx dække skjulte fejl og mangler. Tal med dit forsikringsselskab om, hvad der passer til dig og din nye bolig.

Planlægning af flytning og indretning
Mens du venter på overtagelsesdagen, kan du med fordel begynde at planlægge flytningen. Lav en flytteplan, book flyttefirma og begynd at tænke over indretningen af dit nye hjem. Det er en god måde at bruge ventetiden på – og det gør overgangen til dit nye hjem mere glidende.
Overtagelse af boligen
Når overtagelsesdatoen nærmer sig, aftaler du og ejendomsmægleren det præcise tidspunkt for overdragelsen – typisk kl. 12.00. Hos danbolig deltager vi ofte på selve overdragelsesdagen for at sikre, at alt går glat. Vi aflæser forbrugsmålere og sørger for, at eventuelle uklarheder bliver håndteret med det samme.
Udarbejdelse af refusionsopgørelse
Med overtagelsesdatoen som skæringsdato udarbejdes der en refusionsopgørelse, som er en fordeling af boligens udgifter mellem køber og sælger i forhold til skæringsdatoen. Det fremgår af købsaftalen, hvornår refusionsopgørelsen skal foreligge. Ligeledes fremgår vilkår for betaling af refusionssaldoen. Når der foreligger dokumentation for betaling af refusionssaldoen, vil handlen i de fleste tilfælde kunne betragtes som afsluttet.

Brug vores købsplan som tjekliste
Vil du være sikker på, at du har styr på alle trin i boligkøbet – både før, under og efter? Så brug vores købsplan som tjekliste. Den giver dig et klart overblik over hele processen og hjælper dig med at holde styr på, hvor du er.


Nysgerrig på, hvad din bolig er værd?
Hvis du overvejer at købe ny bolig, er det en god idé at få et hurtigt overblik over, hvad din nuværende bolig er værd. Med BoligSkøn kan du nemt og hurtigt få en online vurdering – helt gratis og uforpligtende. Det tager kun et øjeblik og kan give dig et bedre grundlag for dine boligplaner.
Er du et andet sted i dit boligkøb?
Jeg overvejer at købe bolig
Boligdrømme starter bedst med overblik. Vi hjælper dig med at afklare økonomi, behov og beliggenhed – og guider dig trygt gennem processen.
Jeg har besluttet mig for at købe
Gør boligdrømmen til virkelighed – se boliger, deltag i åbent hus og få først besked om nye boliger.